Kreatív Európa pályázat

Klasztertagunk a Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület által vezetett, a VKB Nonprofit Kft., a bolgár Theatre-studio “4xC”, az olasz Fondazione Sipario Toscana onlus tagokból álló konzorcium egy 20 hónapos nemzetközi együttműködés támogatása érdekében nyújtott be pályázatot a Kreatív Európa Kooperációs Projektek kiírás keretében.

A szándék, hogy a színművészet eszközeinek bemutatásával újabb csatornákat alakítsanak ki a fiatalokhoz. A projekt célja, hogy a kultúra és ezen belül a színház iránti igényüket kialakítsák, illetve a színházművészet segítségével tükröt tartsanak eléjük, így szembesüljenek a káros sztereotípiákkal és társadalmi berögződésekkel. Támogatást kapnak a fiatalok, hogy a mentális és fizikai hátrányokat elfogadó-befogadó módon kezeljék illetve azokat előnnyé formálják. Az előadások keretében közös élményeket és alkotásokat készítenek egészséges és sérült gyermekek bevonásával, illetve a pszichodráma segítségével bevonják a sajátos helyzetű (női fogvatartottak) csoportokat is. A projektbe olyan profilú külföldi partnereket vontak be, akik szintén rendelkeznek tapasztalatokkal művészeti projektek szakmai lebonyolításában, illetve speciális helyzetű személyek csoportjainak bevonásában és felzárkóztatásában.

A projekt keretében az együttgondolkodás és közös munka olyan strukturált folyamata jöhet létre, melynek eredményeképpen a pszichodráma egy színházi produkció szintjén is alkalmazhatóvá válik. A folyamatban a színpadi, művészeti és kondukciós szakemberek megismernek más közelítésmódokat és eszközöket, illetve a workshopok keretében lehetőség nyílik ezek kipróbálására, összevetésére, illetve ajánlások elfogadására. A pályázat keretében mélyebb együttműködést terveznek kialakítani azokkal, akik velük együtt gondolkodnak és munkálkodnak azon, hogy az asszisztált önkifejezés eszköztára fejlődjön. Minél több ép vagy sérült fiatal számára legyen elérhető a program, hogy egy előremutató példát lássanak maguk előtt, amin keresztül álmaik és elképzeléseik, egy nyitott és befogadó társadalomban megvalósíthatók legyenek. Az új szakmai módszertanra szabott új üzleti modell lehetőséget teremt arra, hogy az tevékenységük és eredményeik átlépjék eddigi működésük a területi és időbeli korlátait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.